واکسن آنفولانزا چیست ؟چه مزایا و عوارضی دارد؟کدام واکسن عوارض کمتری دارد؟
واکسنهای آنفولانزا ، واکسنهایی هستند که در برابر چهار ویروس آنفولانزا محافظت میکنند که تحقیقات نشان میدهد در فصل پاییز رایجترین آنها خواهد بود. بیشتر واکسنهای آنفولانزا، با سوزن، معمولاً در بازو، تزریق میشوند، اما واکسن آنفولانزای اسپری بینی نیز وجود دارد.
این مطلب جامع که توسط پزشکان مجموعه درمان در منزل حکیم برتر تهیه شده اطلاعات کاملی واکسن های آنفلوآنزا به شما ارائه می دهد.با توجه به شیوع دوباره انواع بیماری های تنفسی ،اگر مایل باشید عزیزان تان در منزل ویزیت شوند و حتی واکسن آنفلوآنزای مناسب با شرایط سنی و سوابق سلامت شان توسط تیم پزشکی ما تهیه شود و در منزل با خدمات پرستاری کامل تزریق شود می توانید می توانید با همکاران ما درسایت تهران درمان تماس بگیرید.
آیا بیش از یک نوع واکسن آنفولانزا موجود است؟
بله. تولید کنندگان مختلف واکسن آنفولانزا و چندین واکسن آنفولانزا وجود دارند که دارای مجوز و توصیه برای استفاده در جهان هستند. واکسن چهار ظرفیتی با دوز بالا فلوزون ، واکسن آنفولانزای نوترکیب چهار ظرفیتی فلوبلوک و واکسن آنفولانزای کمکی چهار ظرفیتی فلواد در ایالات متحده از انواع پرفروش آن هستند.در ایران هم واکسن های آنفلوآنزا گوناگونی عرضه می شود.واکسن آنفولانزا هلندی اینفلوواک تترا (INFLUVAC TETRA) شامل چهارنوع ویروس آنفولانزای غیرفعال شده است. به این واکسن، واکسن آنفولانزای چهار ظرفیتی هم میگویند. این واکسن هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان قابل تزریق است.
واکسن آنفولانزا فرانسوی گریپ تترا (Vaxigrip Tetra) از بزرگسالان و کودکان در برابر بیماری آنفولانزا محافظت میکند. این واکسن نیز حاوی چهار نوع ویروس آنفولانزای غیرفعال است.
واکسن آنفولانزا فلوگارد که یک واکسن آنفولانزا چهار ظرفیتی است و از شما در برابر چهار نوع ویروس آنفولانزا محافظت میکند ساخت ایران و با استفاده از فناوری ژنتیکی نوترکیب ساخته شده است.
گزینههای زیادی برای واکسن آنفولانزا وجود دارد ، اما مهمترین چیز این است که همه افراد ۶ ماهه و بالاتر هر سال واکسن آنفولانزا دریافت کنند. اگر در مورد اینکه کدام واکسن برای شما بهتر است سؤالی دارید، می توانید با همکاران ما درسایت تهران درمان تماس بگیرید.
چه کسانی باید واکسن آنفولانزا بزنند و چه کسانی نباید؟
همه افراد ۶ ماهه و بالاتر باید واکسن آنفولانزا را در مگر در موارد نادر دریافت کنند. .
واکسیناسیون برای جلوگیری از آنفولانزا و عوارض بالقوه جدی آن به ویژه برای افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارض جدی آنفولانزا هستند، مهم است.
واکسن های مختلف آنفلوانزا برای استفاده در افراد در گروه های سنی مختلف تایید شده است. علاوه بر این، برخی از واکسن ها برای گروه های خاصی از افراد توصیه نمی شود. عواملی که می توانند مناسب بودن فرد برای واکسیناسیون یا واکسیناسیون با واکسن خاص را تعیین کنند، عبارتند از سن، سلامت (حال و گذشته) و هرگونه حساسیت به واکسن آنفولانزا یا اجزای آن.
آیا هیچ یک از واکسن های موجود آنفولانزا نسبت به دیگران توصیه می شود؟
بله، برای برخی افراد. سه واکسن آنفولانزا وجود دارد که ترجیحاً برای افراد 65 سال و بالاتر توصیه می شود. اینها واکسن چهار ظرفیتی با دوز بالا فلوزون، واکسن آنفولانزای نوترکیب چهار ظرفیتی فلوبلوک یا واکسن آنفولانزای کمکی چهار ظرفیتی فلواد هستند. در 22 ژوئن 2022، کمیته مشورتی CDC به اتفاق آرا به توصیه ترجیحی این واکسن ها نسبت به واکسن های آنفولانزای غیر کمکی با دوز استاندارد رای داد. این توصیه بر اساس بررسی مطالعات موجود است که نشان میدهد، در این گروه سنی، این واکسنها به طور بالقوه موثرتر از واکسنهای آنفولانزای دیگر است. هیچ توصیه ترجیحی برای افراد کمتر از 65 سال وجود ندارد.
اگر یک واکسن ترجیحی آنفولانزا در دسترس نباشد چه؟
اگر یکی از سه واکسن ترجیحاً توصیه شده آنفولانزا برای افراد 65 سال و بالاتر در زمان تجویز در دسترس نباشد، افراد در این گروه سنی باید به جای آن واکسن آنفولانزا با دوز استاندارد مناسب سن را دریافت کنند.
واکسن آنفولانزای فصلی چقدر موثر است؟
اثربخشی واکسن آنفولانزا (VE) می تواند متفاوت باشد. محافظت ارائه شده توسط واکسن آنفولانزا از فصلی به فصل دیگر متفاوت است و تا حدی به سن و وضعیت سلامتی فرد دریافت کننده واکسن و شباهت یا "تطابق" بین ویروس های موجود در واکسن و ویروس های در گردش بستگی دارد.
مزایای واکسن آنفولانزا :
واکسن آنفولانزا می تواند از ابتلای شما به این بیماری جلوگیری کند.
در فصولی که ویروسهای آنفلوانزای در گردش هستند، نشان داده شده است که واکسن آنفولانزا خطر مراجعه به پزشک برای آنفولانزا را 40 تا 60 درصد کاهش میدهد.
واکسیناسیون آنفولانزا ،شدت بیماری را در افرادی که واکسینه میشوند اما همچنان بیمار میشوند، کاهش میدهد. خطر بستری شدن در این بیماران نیز به شدت کاهش می یابد.
واکسیناسیون آنفولانزا یک ابزار پیشگیرانه مهم برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن خاص است.
واکسیناسیون آنفولانزا با نرخ کمتر برخی از حوادث قلبی مرتبط است در میان افراد مبتلا به بیماری قلبی، این واکسن ضرورت بیشتری دارد.
واکسیناسیون آنفولانزا می تواند خطر بدتر شدن بیماری مزمن ریوی مرتبط با آنفولانزا (به عنوان مثال، بیماری مزمن انسدادی ریه ( COPD) را کاهش دهد.
واکسیناسیون آنفولانزا در دوران بارداری به محافظت از افراد باردار در برابر آنفولانزا در دوران بارداری و بعد از آن کمک می کند.تعدادی از مطالعات نشان داده اند که علاوه بر کمک به محافظت از افراد باردار در برابر آنفولانزا، واکسن آنفولانزا که در دوران بارداری تجویز می شود به محافظت از کودک در برابر آنفولانزا برای چندین ماه پس از تولد کمک می کند، زمانی که نوزادان برای واکسینه شدن بسیار کوچک هستند.
واکسن آنفولانزا می تواند جان کودکان را نجات دهد.
واکسن زدن خودتان نیز ممکن است از اطرافیان شما محافظت کند، از جمله افرادی که در برابر بیماری جدی آنفولانزا آسیب پذیرتر هستند، مانند نوزادان و کودکان خردسال، افراد مسن و افرادی که دارای برخی بیماری های مزمن هستند.
چه عوارض جانبی ممکن است رخ دهد؟
عوارض جانبی رایج واکسن آنفولانزا شامل درد، قرمزی، و یا تورم در محل تزریق، سردرد ، تب، حالت تهوع، دردهای عضلانی و خستگی است. عوارض واکسن آنفولانزا تا حدود بسیاری مشابه سایر فراورده های تزریقی روتین است.
آیا مشکلات شدید ممکن است رخ دهد؟
واکنش های آلرژیک تهدید کننده زندگی به واکسن آنفولانزا بسیار نادر است. علائم واکنش آلرژیک جدی می تواند شامل مشکلات تنفسی، گرفتگی صدا یا خس خس سینه، کهیر، رنگ پریدگی، ضعف، ضربان قلب سریع یا سرگیجه باشد. اگر آنها رخ دهند، معمولاً در عرض چند دقیقه تا چند ساعت پس از دریافت واکسن است. این واکنشها میتواند در میان افرادی که به چیزی که در واکسن وجود دارد، مانند پروتئین تخممرغ یا سایر مواد، آلرژی دارند، رخ دهد. در حالی که واکنشهای شدید غیرمعمول هستند، باید به پزشک، پرستار، کلینیک یا داروساز خود اطلاع دهید که آیا سابقه حساسیت یا واکنش شدید به واکسن آنفولانزا یا هر بخشی از واکسن آنفولانزا دارید.
اگر به واکسن آنفولانزای فصلی واکنش جدی نشان دادم چه باید بکنم؟
با پزشک تماس بگیرید یا فورا به پزشک مراجعه کنید.
به پزشک خود بگویید چه اتفاقی افتاده است، تاریخ و زمان وقوع آن، و زمانی که واکسن آنفولانزا زدید. اگر شما در طول ساعات مختلف نیاز به مشاوره و ویزیت پزشک در منزل یا خدماتی پزشکی و مراقبتی دیگری داشته باشید و یا با موارد اورژانسی از این دست مواجه شدید می توانید از خدمات ویزیت در منزل مجموعه حکیم برتر فقط با یک تماس برخوردار شوید.
در مورد افرادی که واکسن آنفولانزای فصلی دریافت می کنند و همچنان با علائم آنفولانزا بیمار می شوند، چه دلایلی وجود دارد؟
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا ممکن است فردی حتی پس از واکسن آنفولانزا علائم آنفولانزا را دریافت کند.
ممکن است فردی علاوه بر آنفولانزا، به ویروس تنفسی دیگری مانند راینوویروس ها یا SARS-CoV-2 (ویروسی که باعث COVID-19 می شود) نیز مبتلا شود. سایر ویروسهای تنفسی میتوانند علائمی شبیه آنفولانزا ایجاد کنند .واکسن آنفولانزا فقط در برابر آنفولانزا محافظت می کند، نه سایر بیماری ها.
ممکن است فردی مدت کوتاهی قبل از واکسن زدن یا در طی دو هفته پس از واکسیناسیون در معرض ویروس آنفولانزا قرار گیرد که بدن برای ایجاد محافظت ایمنی لازم دارد.
واکسنهای آنفولانزا از نظر عملکرد متفاوت هستند ، و فردی میتواند واکسینه شود اما همچنان به آنفولانزا مبتلا شود. ویروسهای آنفولانزای مختلفی وجود دارند که در بین مردم پخش میشوند و باعث بیماری میشوند، بنابراین اگر فردی در معرض ویروس آنفولانزا قرار گیرد که بسیار متفاوت از ویروسهای موجود در واکسن آنفولانزا است، این اتفاق میافتد. توانایی واکسن آنفولانزا برای محافظت از فرد تا حدی به شباهت یا «تطابق» بین ویروسهای واکسن انتخاب شده برای ساخت واکسن و ویروسهایی که پخش میشوند و باعث بیماری میشوند، بستگی دارد. حتی اگر این اتفاق بیفتد، واکسیناسیون آنفولانزا همچنان می تواند شدت بیماری را کاهش دهد . همکاران ما در سایت تهران درمان راهنمایی های لازمه را به شما برای انتخاب نوع واکسن خواهند نمود.
امیدوریم این مطلب توانسته باشد به ابهامات شما درباره واکسن آنفولانزا پاسخ داده باشد. همکاران ما در سایت تهران درمان در تمام ساعات شبانه روز پاسخگوی شما جهت ارائه سریع ترین خدمات ویزیت پزشک در منزل و واکسیناسیون در منزل هستند.